KIC Sweden

Kuba inifrån

Det finns de som vågar tala om demokrati och kritisera regimen även när systemet inte tillåter avvikelser. De vet att det kommer att bli spionerade på, trakasserade, förmodligen fängslade. De vet att deras familjer kommer att vara rädda, att deras barn kanske blir utan vänner i skolan. De vet att de får offra omänskligt mycket, bara för att få uttrycka en åsikt. Ändå väljer de att tala.

I Kuba inifrån möter du Oswaldo Payá, en av de mest träffsäkra kritikerna av Kubas kommunistiska regim. Det är ett ovanligt möte, både eftersom den kubanska oppositionen sällan kommer till tals, och eftersom den bild Payá ger av Kuba stämmer så illa överens med den propagandabild som vi brukar få ta del av. Payá är en av dem som valt att tala, och han har offrat mycket. Ändå är han inte nedslagen, utan hoppfull, inte bitter utan övertygad om att målet – ett demokratiskt Kuba – är värt att kämpa för.

Oswaldo Payá är en av ledarna inom demokratirörelsen på Kuba och initiativtagare till Varelaprojektet och Nationella Dialogen som syftar till en fredlig övergång till demokrati. Han har fått Europaparlamentets Sacharovpris för sitt arbete för de mänskliga rättigheterna och nominerats, bland annat av Vaclav Havel, till Nobels fredspris. I Kuba inifrån intervjuas han om sina drömmar om ett demokratiskt Kuba och drivkraften bakom kampen. Han ger sin syn på den kubanska revolutionen 1959, relationerna till USA och behovet av en moralisk resning för Kubas folk, byggd på medverkan, personlig frigörelse och försoning.

Författaren Henrik G Ehrenberg är ordförande för Kristdemokratiskt Internationellt Center i Stockholm. Han har arbetat med demokratistöd till länder som Vitryssland, Lettland, Litauen,Sydafrika och Guatemala i över tio år.

Du kan beställa boken från KIC för 100 kr plus 20 kr i porto.