KIC Sweden

Ukraina i förändring

Det är den 27:e juni 2012 i Donetsk. Portugal möter Spanien i EM-semifinal på den 5-stjärniga ”Donbass arena” som kostade 4 miljarder kronor att bygga. Staden är översvämmad av europeiska fotbollsfans och hela världen kollar på matchen.

1,5 år senare tar ryska separatister över staden Donetsk och blir en självutropad stat under namnet Folkrepubliken Donetsk. Missnöjet mot Ukraina växer efter att parlamentet väljer att avsätta den sittande ryss-vänliga presidenten Viktor Janukovitj. Staden är nu i ruiner, nybyggda flygplatsen och arenan är totalförstörd. Mer än två miljoner, hälften av befolkningen, har flytt regionen Donetsk. Topplaget från staden, Shaktar Donetsk kallas nu världens första flyktinglag. Hela laget och administrationen fick fly till Lviv i västra Ukraina. Ett klubbliv i exil med förlorade supportrar.

600 km bort från staden Donetsk ligger Kiev. Huvudstaden där EM-finalen spelades 2012. 18 månader senare sker det en massiv demonstration mot regimen och ryss-vänliga regeringen. Folket har tröttnat på att Putin använder Ukraina som en koloni. Man vill tillhöra Europa. På självständighetstorget i Kiev, Ukraina, dör det 105 personer, 855 skadas och en sittande president flyr landet under kravallerna.

Det är många som skulle säga att det inte har förändrats så mycket på 18 månader. Dessvärre har de ukrainska myndigheterna inte lyckats med att berätta om de nya reformerna och förändringarna som sker i landet, framgångarna och vad det innebär för landet och varför.

Förändringar och reformer efter Euromaidan
Ukraina har demokratiskt och legitimt valt en ny president och ett nytt parlament. Under Janukovitjs tid hade han enligt konstitutionen mer makt än parlamentet. Man har nu lagt ett förslag om att ta tillbaka 2004 års konstitution, som ska röstas om till hösten, där bl.a. en tydlig decentralisering ska tillämpas i landet och att parlamentet själva får välja en premiärminister och talman. Det här är ett stort steg för Ukrainas framtid. En ny konstitution har ännu inte hunnit tillämpas, men det är ett bevis på att en skicklig rådgivande process har skett med stöd experter utanför Ukraina. En konstitution skapar en struktur för en välbehövlig reform, nämligen att maktfördelningen blir rättvis och att samhällsgemenskapen byggs underifrån och uppåt.

Ett antal korruptionsbekämpande myndigheter/organisationer har skapats. Är de perfekta? Nej. Men upprättandet av dessa betyder att det finns nu kanaler dit medborgarna kan vända sig till när det gäller mutor bl.a. tjänstemän. En statlig kontroll av maktmissbruk behövs mer än någonsin.

Ukraina har länge präglats av en underkänd poliskår. I den första fasen av den omfattande utvecklingen av polisväsendet har man upplöst trafikpolisen och ersatt den med en ny polis som får nya befogenheter att göra gripanden liksom fortkörning eller parkeringsböter. Den nya polisreformen syftar till att omskola, och eventuellt ersätta hela ukrainska inrikesministeriet, inklusive kriminalinspektörer om allvarliga brott som mord och företagsbedrägerier. Initiativet stöds av USA med hjälp av Eka Zguladze, som var ansvarig för en stor
framgångsrik reform av polisväsendet i sitt hemland Georgien. Den nya polisstyrkan är artig och professionell. Dessutom så har man börjat ta in unga, flerspråkiga och även fler kvinnor till polishögskolan. Till skillnad från Ryssland har U.S. A bidragit med 15 miljoner dollar till den nya satsningen.

Regeringen har antagit en policy för e-upphandling. Det kommer att göra statliga inköp effektivare och mindre sårbara för korruption. Skattesystemet har förenklats. Procedurerna för att registrera ett företag har förenklats. Antalet tillstånd ett företag behöver har minskat.

Den största förändringen, efter Janukovitj, är att Ukraina får allt mer stöd och hjälp från internationella partners. Internationella valutafonden och Europeiska banken för återuppbyggnad och utveckling är två utmärkta exempel.

IMF inte bara kommit överens om en viktig paket med ekonomiskt stöd till Ukraina. Ordföranden för EBRD var i Ukraina förra månaden och uppgav att hans organisation investerat 1,2 miljarder dollar i Ukraina.

Mycket har förändrats. Mycket behöver fortfarande förbättrats. Ukrainas nya styre har ärvt en oreda efter Janukovitj och det är en svår uppgift för landet att komma upp på fötterna. Åtgärderna hittills har varit väldigt betydande och är i rätt riktning och det är en grund för en verklig förändring.

Mario Shevchenko
Styrelseledamot KIC

Sök