KIC Sweden

Kubas kristdemokrater behöver ditt stöd!

Vi behöver din gåva för att hjälpa en ny politisk fånge och hans familj i denna svåra situation. Genom KIC gör ditt stöd skillnad. Alla insamlade medel går oavkortat till ändamålet.

Eduardo Cardet som efterträdde Oswaldo Payá som ledare för Movimiento Cristiano Liberación (MCL), greps i sitt hem under våldsamma omständigheter den 30 november 2016. I mars 2017 dömdes han till fängelse i tre år anklagad för ”vardagsbrott”. Regimens agerande är ett sätt att sätta stopp för MCL:s kampanj ”En kuban, en röst” och förhindra den demokratiska oppositionens arbete.

Cardets fru och hans två barn, 11 och 13 år gamla, har utsatts för hot och förnedring av myndigheterna. KIC har varit i kontakt med familjen som är i stort behov av hjälp.

Din gåva behövs. Swisha till 123 426 39 19 eller betala till Plusgiro: 4340 07 – 1 Märk din inbetalning med ”Cardet”.

Även andra medlemmar i MCL på Kuba har utsatts för hot och tillfälliga arresteringar. Utanför Kuba har exilkubaner startat en kampanj för frigivandet av Eduardo Cardet och ett slut på förföljelsen av medlemmar i rörelsen, en rörelse som på ett fredligt sätt försöker bidra till demokrati, frihet och respekt för rättigheter på ön.

Mer information:

Den kubanska regimens gripande av Eduardo Cardet
Oklarheter kring gripande av Eduardo Cardet
Human rights defender’s sentence upheld

 

”Eduardo har i häktet blivit svårt slagen samtidigt som hans händer var fastbundna” Eduardo Cardets fru.

Biografi

Eduardo Cardet Concepción (född i Holguín, Kuba, 25 oktober 1968) är en kubansk läkare, politiker och ledare för Movimiento Cristiano de Liberación (MCL), en kristdemokratisk rörelse. Han gick med i MCL i början av 2000-talet när organisationen fortfarande leddes av Oswaldo Payá Sardiñas. När Payá gick bort den 22 juli 2012 omorganiserades MCL och Cardet valdes som nationell ledare i november 2014. Innan han valdes som ledare för MCL hade Cardet haft flera olika poster inom partiet och som medlem av dess samverkansråd valdes han till biträdande generalsekreterare för ODCA den 23:e augusti 2013. Han hade tidigare arbetat med en rad olika projekt inom MCL som syftar till att uppnå en fredlig övergång till demokrati på Kuba. Han har varit ansvarig för projekten “Varela”, “Heredia”, “El Camino del Pueblo” och “En kuban, en röst”.

Cardet, som är gift och har två barn, arbetar som en husläkare i vårdcentralen i staden Velasco (Holguin-provinsen), där han bor. Ett år innan han utsågs till ledare för MCL fick Cardet sparken från sitt jobb som straff för hans verksamhet inom MCL. Men efter protester och påtryckningar från allmänheten fick han tillbaka jobbet.

Sök