KIC Sweden

Kubas kristdemokrater behöver ditt stöd!

I en ny repressionsvåg på Kuba utsätts nu våra kristdemokratiska vänner för hårt tryck. Vi behöver din hjälp för att hjälpa en ny politisk fånge, för att finansiera advokatkostnader och familjens uppehälle. Genom KIC gör ditt stöd skillnad. Alla insamlade medel går oavkortat till ändamålet. Eduardo Cardet, ledaren för Movimiento Cristiano Liberación (MCL), som efterträdde Oswaldo Payá, greps i sitt hem under våldsamma omständigheter den 30 november. Eduardo Cardet befinner sig just nu häktad i Holguín i väntan på rättegång, anklagad för ”vardagsbrott” som kan ge upp till tre års fängelse. Regimens agerande är ett sätt att sätta stopp för MCL:s kampanj ”En kuban, en röst” och förhindra den demokratiska oppositionens arbete.

Cardets fru och hans två barn, 11 och 13 år gamla, har utsatts för hot och förnedring av myndigheterna. KIC har varit i kontakt med familjen som är i stort behov av hjälp, både för advokatkostnader och för att täcka sitt uppehälle.

Din gåva behövs. Swisha till 123 426 39 19 eller betala till Plusgiro: 152 75 66 – 2 Märk din inbetalning med ”Cardet”.

Även andra medlemmar i MCL på Kuba har utsatts för hot och tillfälliga arresteringar. Utanför Kuba har exilkubaner startat en kampanj för frigivandet av Eduardo Cardet och ett slut på förföljelsen av medlemmar i rörelsen, en rörelse som på ett fredligt sätt försöker bidra till demokrati, frihet och respekt för rättigheter på ön.

(Mer information tillgänglig på spanska här)

”Eduardo har i häktet blivit svårt slagen samtidigt som hans Eduardo Cardets fru.

händer var fastbundna” Yamaris Vecino,

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Biografi

Eduardo Cardet Concepción (född i Holguín, Kuba, 25 oktober 1968) är en kubansk läkare, politiker och ledare för Movimiento Cristiano de Liberación (MCL), en kristdemokratiskt rörelse. Han gick med i MCL i början av 2000-talet när organisationen fortfarande leddes av Oswaldo Payá Sardiñas. När Payá gick bort den 22 juli 2012 omorganiserades MCL och Cardet valdes som nationell ledare i november 2014. Innan han valdes som ledare för MCL hade Cardet haft flera olika poster inom partiet och som medlem av dess samverkansråd valdes han till biträdande generalsekreterare för ODCA den 23:e augusti 2013. Han hade tidigare arbetat med en rad olika projekt inom MCL som syftar till att uppnå en fredlig övergång till demokrati på Kuba. Han har varit ansvarig för projekten “Varela”, “Heredia”, “El Camino del Pueblo” och “En kuban, en röst”.

Cardet, som är gift och har två barn, arbetar som en husläkare i vårdcentralen i staden Velasco (Holguin-provinsen), där han bor. Ett år innan han utsågs till ledare för MCL fick Cardet sparken från sitt jobb som straff för hans verksamhet inom MCL. Men efter protester och påtryckningar från allmänheten fick han tillbaka jobbet.

 

 

 

 

Sök