KIC Sweden

Extreme Home Makeover i Ukraina

Föreställ dig TV-programmet ”Extreme Home Makeover”. Från början har man ett risigt hus som man bygger om helt och hållet. Innan familjen får se förvandlingen har man ställt en stor buss framför. Sedan skriker man ”Move that bus”! När bussen rullar undan ser man den extrema förändring huset har genomgått.
Precis så är det nu i Ukraina.

Ukrainas president Petro Poroshenko kände ett starkt behov av att rensa bland de sittande ledamöterna och förnya parlamentet och valde att tidigarelägga valet som egentligen skulle hållas 2017. När den förra presidenten Jankovich avsattes var hans parti fortfarande det största partiet i parlamentet, men sedan han flydde från Ukraina började var det flera ledamöter som hoppade av, en del bytte parti, och andra blev tvingade att lämna. Det största pro-ryska partiet finns nu inte kvar.
Parlamentet behövde snabbt få nya ledamöter.
Protesterna på självständighetstorget i Kiev finns fortfarande i färskt minne. Kravallerna gjorde folk till nationalister. De anslöt sig till vilket parti som helst som ville bekämpa ryssarna, utan att veta vad de stod för i övrigt. Media varnade för ett splittrat land och total anarki. Aftonbladets kulturelit förutspådde ett land där fascismen skulle styra.
Men Ukrainarna gjorde sin hemläxa och har läst på i principprogrammen. Nationalistiska partiet Svoboda får inte en plats i parlamentet.
Flera vänsterpolitiker uppmanade omvärlden att inte stödja Ukraina. De underskattade det civila samhället. Nu har ett år har gått och presidenten har visat sig vara motsatsen till sin företrädare. Folket fick som de ville: En västvänlig president med EU på agendan. Poroshenko har redan hunnit träffa samtliga världsledare. Diskuterat krisen med Putin, talat för kongressen i USA och även besökt det krigshärjade området Donbass i Ukraina. Han är modern och reformvillig och kommer leda Ukraina bort från Ryssland. Nästa steg är ”makeovern” i parlamentet och det ser ljust ut.
Majoriteten i parlamentet vill närma sig EU och föra landet bort från förtryck och korruption. För första gången på 96 år kommer det kommunistiska partiet inte få några mandat i det ukrainska parlamentet. Det nationalistiska partiet Svoboda har halverat sitt stöd och den ultranationalistiska högerextrema Högra sektorn syns knappt i valresultaten.
Vinnarna är istället Folkfronten vars ledare är premiärminister Jatsenuk. Partiet bildades bara två månader före valet och har många tunga namn på listan. Partiet anser sig konservativa, EU-vänliga och en aning nationalistiska.
På andra plats har vi Petro Poroshenkos block som anser sig ha en kristen/liberal politisk ideologi och är också EU-vänliga.
På tredje plats finns det nybildade partiet Samopomich (Självhjälp) – med Lvivs väldigt populära borgmästare Andrej Sadovyj – ett kristdemokratiskt parti som har fått mycket utrymme i ukrainsk media och blivit väldigt populära på kort tid. Partiet förespråkar en politik som gynnar äldre, barnen och familjerna. Ett starkt civilsamhälle och mer privat företagsverksamhet står också på agendan. De flesta kandidater är väldigt unga och födda på 70-eller 80-talet och många är kvinnor. Ingen har suttit i parlamentet tidigare.
På fjärde plats har vi oppositionens block som är en sammanbindning av partier som var emot euromajdan. Är ryssvänliga. Radikala partiet, liberalnationalistiska och EU-vänliga kammar hem femte platsen. Parlamentets minsta parti blir Julia Tymoshenkos parti Fäderneslandsförbundet.
Tillbaka till bilden av en ”Extreme Home Makover”. Ukraina är som ett risigt hus där de sönderslitna rummen kan jämföras med det auktoritära och korrupta systemet i landet. Bussen är partierna och politikerna som inte vill ha några reformer, som vill ha makten för sig själva, giriga och diktatoriska, ryssvänliga och oansvariga. På andra sidan har vi det renoverade huset med Europeiska värderingar. Demokrati. Fred. Fri från korruption och förtryck.
Men motorn har startat och bussen rullar långsamt undan.

Mario Shevchenko, ledamot i KICs styrelse.

Fakta:
Euromajdan är det upplopp som inleddes 21 november förra året och som pågått främst på Självständighetstorget och vid flera regeringsbyggnader i Kiev, Ukrainas huvudstad och i flera andra städer. Förra presidenten Viktor Janukovytj avsattes av parlamentet efter svåra sammandrabbningar med ett stort antal döda.

Sök